Klassinen parranajo – Se perinteinen ja paras
Ajassa ennen parranajon aerosoleja ja moniteräisiä ajopäitä asiat olivat yksinkertaisempia ja kuten tiedämme yksinkertaisuus on toimivaa ja kaunista. Suurten maailmanlaajuisten yritysten massamarkkinointi on saanut meidät miehet irtautumaan siitä, millaista miellyttävä parranajo todellisuudessa voisikaan olla. Nykyinen hektinen kiire ja arkipäivän rutiinit tekevät myös parranajostamme hetken, joka tuntuu vain pakolliselta toimenpiteeltä.
Klassinen märkäparranajo tekee uudelleen tuloaan miesten arkeen, kun sen halutaankin olevan hetki omaa aikaa ilman kiirettä. Ellei parranajo ole osa virkistystä päivääsi tuova toimenpide niin teet sen mitä luultavammin väärin. On aika taas nauttia parranajosta ja virittää sen ottama aika itselle kiireiden keskellä yhtenä miehisyyttäsi vahvistavana puhteena. Koe kuinka märkäparranajo vahvistaa, elvyttää ja pelastaa miehisen voimasi. Nopeat autot, nopeasti rahaa, nopea parranajo….pidä itselläsi nuo kaksi ensimmäistä, mutta nopea parranajo?
Miksi sinun pitäisi siemailla yhden maltaan viskiä, pukeutua kuin Juhani ”Tami” Tamminen, ja lisäksi kaapia kasvosi versiolla, jollaista äitisi, vaimosi tai tyttöystäväsi käyttää säärikarvojensa poistamiseksi vain siksi, että joku tennistähti, golffari tai jalkapalloilija sanoo näin TV-ruudussa? Arveluttavaa, mutta todellisuudessa märkäparranajo on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan ja tämän oppaan avulla onnistut tekemään taas parranajostasi nautinnon, jonka teetkin sitten mielelläsi kun sen aika taas koittaa.
Viime vuosina parranajovälineiden valmistajilla on ollut trendinä pakata jopa lisää leikkaavia teriä partahöyliinsä. Etsiessäsi kuitenkin miellyttävää parranajotapaa, joka auttaa vähentämään riskiä saada kasvoillesi sisään kasvavien partakarvojen aiheuttamia tulehduksia tai myhkyröitä, on oikea valintasi vähentää leikkaavien partaterien määrää. Ihoärsytys parranajossa tulee siitä, kuinka monta kertaa partaterää vedät ihoasi vasten ja luonnollisesti moniteräisellä ajopäällä terien leikkuuvedot moninkertaistuvat yksiteräiseen verrattuna. Moniteräisen leikkuuterän ensimmäinen terä vetää partakarvaa ulos karvatupistaan ja toinen sekä kolmas terä leikkaa sen.
Ongelmana tässä on, että partakarva leikkautuu ihon sisäpuolelta. Saat kyllä tunteen tarkasta leikkuutuloksesta, mutta samalla kasvaa riski missä partakarvan ulostulo jää kiinni ja karva alkaakin kasvamaan ihon alla, riski on suurempi mikäli partakarvasi on kiharaa. Ihon sisällä kasvavan partakarvan ärtynyt karvatuppi voi turvota ja tulehtuessaan muodostaa hankalia punaisia myhkyröitä ihollesi. Näistä kärsittyään monet miehet jättävät parranajonsa useaksi päiväksi antaen ihonsa parantua, jonka jälkeen seuraavassa parranajossa sänki onkin jo pidempää ja sitä ajettaessa karvatuppiin kohdistuva veto on vielä voimakkaampaa aiheuttaen jopa enemmän karvatuppien ärsytystä. Tämä ongelmallinen parranajokierto vain jatkuu.
Klassisessa märkäparranajossa yksiteräinen ajopää kulkee ihollasi hellemmässä kulmassa katkaisten partakarvan puhtaasti kiskomatta sitä karvatupestaan. Partakarva leikkautuu näin ihon pinnalta ja sisään kasvavien partakarvojen riski pienenee oleellisesti kuten myös koko kasvojen ihoärsytys vähentyneiden partaterien vetokertojen kautta. Itse asiassa et tarvitse leikkuutapaa, joka katkaisee partakarvan ihon alta saadaksesi tarkan parranajon. Klassisessa märkäparranajossa saavutat ihollesi sen tarvitseman miellyttävyyden ja pian tuletkin johtopäätökseen ettei entiseen ajotapaan ole enää paluuta! Ajotekniikan omaksuminen ottaa aikansa, joten anna itsellesi oppimiseen aikaa ja muista, älä lisää partahöylään painetta kädelläsi vaan anna höylän painon tehdä leikkuutyö hellästi ihollasi.
Klassisen märkäajon vaiheet
Löydät klassiseen märkäparranajoon lukuisia ohjeita netistä ja hyviä video-oppaita Youtubesta. Parranajo voidaan tehdä usealla tavalla ja vaikka jättämällä joitakin vaiheita pois. Ihosi herkkyys on yksilöllinen, samoin partakarvasi vahvuus ja siksi myös märkäajon esivaiheet voivat vaihdella. Tuon tässä esille ne vaiheet, joiden kautta onnistut varmasti. Kokemuksesi kautta voit sitten räätälöidä oman parranajorutiinisi.
1. Tutustu kasvoihisi
Älä tee aloittelijan virhettä vaan tutustu huolellisesti kasvoillasi kasvavien partakarvojen kasvusuuntaan, tämä on yksilöllistä. Kasvusuunnan selvittäminen määrittää eri ajokertojen ajosuunnat ja tekee parranajostasi helpompaa vähentäen myös parranajon jälkeistä ihoärsytystä ja jopa nirhaumia.
2. Valmistele parranajon työkalut
Aseta huolellisesti uusi tai aikaisemmin käyttämäsi partaterä höylään muistaen kiristää se riittävän tiukalle ettei terä pääse liikkumaan. Partahöylissä on terän asettamisessa pieni liikevara, joten ennen loppukiristystä tarkista, että terä on suorassa ja tulee esille yhteneväisesti ajopään molemmilta puolilta. Käyttäessäsi partaveistä teroita se tai jos käytät Shavettea aseta siihen terä ohjeiden mukaisesti.
Upota partasutisi kädenlämpöiseen veteen, jolloin sen harjakset pehmenevät helpottaen partavaahdon valmistusta. Erityisen tärkeää tämä on käyttäessäsi aidoista mäyränkarvoista valmistettua partasutia, sillä toisin kuin synteettiset partasudit, se imee vettä itseensä ja partavaahdon vaahdotus on helpompaa ja se myös siirtää kosteutta iholle vaahdon levityksessä. Älä käytä turhan kuumaa vettä, koska se saattaa ajan saatossa liuottaa partasudissa käytettyä liimaa.
Itse laitan myös partahöylän tai Shaveten lämpiämään yhdessä partasudin kanssa vaahdotuskulhoon, joka myös lämpenee samalla helpottaen partasaippuan vaahdottamista.
3. Parran valmistaminen ajoa varten
Partakarvasi pehmenevät kosteuden ja lämmön avulla, joten ennen vaihetta 2 tai sen jälkeen olet ottanut mahdollisesti lämpimän suihkun, jonka aikana huuhtelet kasvojasi lämpimällä vedellä. Ellet käy suihkussa, kastele pienehkö pyyhe mahdollisimman kuumalla vedellä ja paina sitä levitettynä kasvoillesi kauttaaltaan, näin kasvosi lämpenevät ja kosteuden vaikutuksesta partakarvasi pehmenevät ajoa varten.
Klassisessa ja kaikessa parranajossa on erityisen tärkeää huolehtia hygieniasta ja varmistua, että kasvosi ovat puhtaat. Suosittelen kasvojen pesua esimerkiksi ”The DUDE parranajon esipesulla”, joka poistaa iholta tehokkaasti likaa, rasvaa ja kuollutta ihosolukkoa sekä samalla ominaisuuksiensa avulla pehmentää partakarvojasi ja vitaminoi ihoasi. Esipesun aikana hiero kasvojasi kauttaaltaan käyttämättä kuitenkaan liikaa voimaa. Tämän esipesun voit suorittaa suihkusi aikana tai sen jälkeen kun olet lämmittänyt kasvosi lämpimällä pyyhkeellä.
Markkinoilla on olemassa myös esivalmisteluvoiteita, jotka voit levittää ihollesi ja antaa niiden vaikuttaa. Vaikutusta voit tehostaa asettamalla voiteen levityksen jälkeen kasvoillesi lämpimän pyyhkeen.
Viimeisenä, mutta tärkeänä vaiheena on levittää kasvoillesi parranajoöljy, joka suojaa ihoa ja edistää parranajossa terän liukumista iholla tehden ajosta turvallisempaa sekä miellyttävämpää. Parranajoöljy saa vaikuttaa hetken, joten tässä vaiheessa siirrytään vaiheeseen 4.
4. Partavaahto
Nyt kun partasi valmistuu ajoa varten on aika vaahdottaa partavaahto. Purista ja ravista vettymässä olleesta partasudista pois kaikki irtautuva vesi ja kaada vaahdotuskulhon lämmitysvesi pois. Laita mantelinkokoinen annos parranajovoidetta kulhoon tai hankaa kovaa parranajosaippuaa partasutiin, jonka jälkeen voit vatkata partasudilla sen vaahdoksi kulhossa. Jotkut märkäajajat saattavat muodostaa vaahdon partasudilla suoraan iholla, suosittelen kuitenkin vaahdottamaan sen kulhossa.
Huomaa, että vettä voit aina lisätä, mutta sen pois saaminen on huomattavasti hankalampaa. Vatkaa kulhoa melko kuivana kunnes partavaahto on tasaisen paksua levitettäväksi kasvoille, lisää tarvittaessa muutama tippa vettä ja jatka vaahdottamista. Tähänkin löytyy Youtubesta lukuisia videoita, jotka toimivat oppaana vaahdotukselle ja partavaahdon oikeanlaisen koostumuksen löytämiselle.
Levitä partavaahto kasvoillesi sudilla pyörivin liikkein varmistuen sen levittyneen kauttaaltaan ajettavalle alueelle. Älä käytä voimaa vaan anna partasudin kärjen tehdä työ. Mikäli vaahdon levitys partasudilla tuntuu epämiellyttävältä, joka riippuu sudin laadusta, voit toki levittää vaahdon myös sormillasi. Partavaahto auttaa pitämään partakarvat kosteina samalla pehmentäen niitä leikkausta varten. Partavaahdon tehtävänä on myös liukastaa ihoa pienentäen huomattavasti parranajon aiheuttamaa ihoärsytystä. Partavaahto myös osoittaa sinulle mistä olet partasi kasvoillasi jo ajanut, etkä näin vedä terää samassa kohtaa ihoa tarpeettoman montaa kertaa ilman liukastusta.
5. Parranajo
On aika suorittaa parranajon ensimmäinen ajokierros, joka tulisi aina suorittaa partakarvan kasvusuunnan mukaan. Tutustuttuasi parran kasvusuuntaasi tiedät mihin suuntaan missäkin kohdassa kasvojasi sinun tulee ensimmäinen ajokierros toteuttaa. Monesti ongelmallisin ajokohta on kaulan alue, missä partakarvojen kasvusuunnat risteilevät eri suuntiin tehden parranajosta haastavampaa kuin poskien alueella.
Poskia ajaessasi löydät helposti sinulle soveltuvan partahöylän ajokulman, jota sitten kannattaa pyrkiä ylläpitämään kaikkialla ajaessasi. Perinteinen partahöylän ajopää on kiinteä, joten joudut hakemaan oikean ajokulman kädelläsi. Ohjeena sanoisin, että mitä pienempi kulma sen miellyttävämpi ajotunne, jos taas kasvatat ajokulmaa tarpeettomasti on ihoärsytyksen riski suurempi. Ajokulma on optimaalinen juuri siinä tilanteessa kun partaterä juuri alkaa leikkaamaan, tällöin partaterä on melko lailla ihon suuntainen. Huomaa, että erilaisilla partahöylillä voi olla erilainen ajokulma johtuen ajopään muotoilusta.
Parran ajaminen kannattaa aloittaa sieltä missä partasi on luonnostaankin pehmeämpää ja ehkä myös harvempaa. Näin toimien partavaahto saa enemmän aikaa pehmentää partaasi siellä, missä se on karkeampaa ja tiheämpää. Normaalisti parta on pehmeämpää poskilla ja kaulalla, kun taas leuka ja viiksien alue on kasvultaan tiheämpää ja karkeampaa.
Muista myös, että annat partahöylän painon tehdä leikkaustyö lisäämättä kädelläsi höylän painetta ihoa vasten. Ajaessasi on hyvä kiristää ihoa vapaalla kädelläsi, tämä helpottaa partakarvojen esilletuloa leikkausta varten. Tee partahöylällä maksimissaan noin kolmen sentin vetoja ihollasi, näin pystyt ylläpitämään paremmin optimaalista ajokulmaa.
Ajettuasi ensimmäisen ajokierroksen parran kasvusuunnan myötäisesti huuhtele kasvosi ja hiero partasudilla vaahto uudelleen kasvoillesi. Tällä toisella ajokierroksella on tarkoitus ajaa parran kasvusuuntaan nähden poikittain ja kolmannella ajokierroksella ajetaan sitten parran kasvusuuntaa vastaan. Parranvahvuutesi mukaan jo toinen ajokerta saattaa riittää etkä tarvitse lainkaan ajoa vastakarvaan. On turhaa ajaa kaikkia kolmea ajokierrosta, jos olet jo tyytyväinen lopputulokseen. Huomattavaa on myös, että joillekin kasvojen kohdille riittää kaksi ajokertaa ja joissain tapauksissa ihoärsytystä lievittääksesi kannattaa ajokerrat jättääkin minimiin.
6. Parranajon jälkeen
Parranajon jälkeen huuhtele kasvosi huolellisesti kauttaaltaan kylmällä vedellä, joka supistaa ihohuokosesi. Ota esille alunakivi ja huuhtele se kylmällä vedellä, jonka jälkeen voit sillä kevyesti hieroa kasvosi. Odottele puoli minuuttia ja huuhdo kasvosi jälleen kylmällä vedellä. Alunakivellä, joka on luonnollisista suoloista koostuva 100% puhdas luonnontuote, saat pienet mahdolliset haavaumat suljettua ja desinfioitua. Saatat tuntea kasvojesi eri kohdissa kihelmöintiä, joka on merkki siitä, että seuraavalla kerralla sinun on syytä ajaa kohta huolellisemmin välttääksesi vastaavaa ihoärsytystä.
Tämän jälkeen kuivaa kasvot pyyhkeellä painamalla välttäen pyyhkimistä. Voit myös jättää kasvosi hieman kosteiksi.
Halutessasi voit levittää kasvoille saatavilla olevia parranajon jälkeen tarkoitettuja voiteita, jotka rauhoittavat ihoa parranajon jälkeen. Voiteen kuivuttua on tärkeää, että levität kasvoillesi tasaisesti After Shave -palsamin, jonka tarkoituksena on rauhoittaa, viilentää ja kosteuttaa ihoa. Suosittelen, että käytät After Shave -palsamia, jossa ei ole lainkaan alkoholia, näin vältyt sen aiheuttamalta ikävältä kirvelyltä. Herkkäihoiset saattavat saada alkoholipitoisesta After Shave -palsamista jopa enemmän ihoärsytystä kuin mitä itse parranajo aiheuttaa.
Ammatikseen parranajoa tarjoavat tahot saattavat tässä vaiheessa tuulettaa ihoa esimerkiksi pyyhettä heiluttamalla, saaden ilman virtaamaan kasvoilla tuoden kaivattua viilennystä iholle.
7. Parranajovälineiden huolto
Huuhtele parranajovälineesi huolellisesti ajon jälkeen, erityisesti partasutisi vaatii tarkempaa huolenpitoa. Huuhtele partasuti kädenlämpöisellä vedellä puristellen välillä vettä pois sudista, älä vedä sen karvoja sillä ne katkeavat helposti. Lopuksi ravistele suti kuivaksi ja kuivaa se vielä pyyhkeellä kevyesti puristaen ja sutia pyyhkeeseen sivellen. Partasuti on syytä kuivattaa karvat alaspäin ja se onnistuu parhaiten tähän tarkoitukseen valmistetussa telineessä.
Partahöylälle riittää yleensä huuhtelu juoksevan veden alla, mutta ajan saatossa se toki myös likaantuu eikä se ehkä luista iholla kuten aikaisemmin. Tämä on merkki sen puhdistustarpeesta. Itse käytän höylän puhdistuksessa melko vahvaa astianpesuaineliuosta, jolla puhdistan höylän vanhaa hammasharjaa apuna käyttäen. Puhdistuksen jälkeen käytän vielä höylän apteekista saatavassa desinfiointiaineessa, joka soveltuu erilaisten instrumenttien ja tasojen desinfiointiin. Haavoihin käytettävät antiseptiset liuokset ovat liian mietoja höylän desinfioimiseksi.
Hyvällä huollolla välineesi kestävät vuosia ellei sitten vuosikymmeniä.
Edellä esitetyillä vaiheilla ja ohjeilla uskon, että onnistut klassisessa märkäparranajossa erinomaisesti etkä enää halua palata vanhaan ja kiireiseen tapaasi. Kokemuksesi ja taitojesi karttuessa huomaat, millaiset asiat toimivat juuri sinulla.
Suosittelen myös, että ajat märkäajona partasi ensimmäisen kerran illalla tai ajankohtana, milloin sinulla ei ole kiirettä minnekään.
Nautinnollisia ajohetkiä!