Merkur partahöylän valinta
Oikeanlaisen partahöylän valinta voi olla vaikeaa erityisesti aloittelevalle höylääjälle höylien useiden valittavana olevien erityisominaisuuksien vuoksi. Pyrinkin tämän oppaan kautta tekemään valintaasi helpommaksi perustuen omiin kokemuksiini höylääjänä.
Toinen tärkeä asia itse höylän lisäksi on partaterä, jollaisia on saatavilla useiden valmistajien tekeminä. Sanoisin, että partaterä on ihan yhtä tärkeä kuin itse höyläkin, koska terissä on eroja niiden terävyydessä ja joustavuudessa. Partaterän valinta on yleensä henkilökohtainen ja itsellesi parhaiten sopivan partaterän valmistajan löydät kokeilemalla niitä. Löydät varmasti laajasta partaterävalikoimasta itsellesi parhaiten sopivan terän, jolla ajat partasi vaivatta ja mikä sopii sinun ajotyyliisi ja ihotyypillesi.
Partahöylien jako ominaisuuksien perusteella
Merkurin partahöylävalikoima on laaja, mutta ne voidaan jakaa valintaan vaikuttavien perusominaisuuksiensa perusteella seuraavasti:
- Ajovarren pituus
- 2- tai 3-osainen höylän rakenne
- Suljettukampainen ajopää (turvallinen) tai avokampainen ajopää (hammasrakenne)
- Säädettävä tai kiinteä ajokulma

Merkurin suljettukampaisissa höylissä käytetään samaa ajopään muotoilua ja ihoa suojaava kampa on myös kaikissa sama. Vinokulmaisissa ”Slant” -malleissa käytetään myös kaikissa malleissa samaa ajopäätä. Avokampaisissa höylissä käytetään niin ikään kaikissa malleissa samaa muotoilua. Merkurilla on siis valittavana kolme erilaista ajopäätä, suljettukampainen, avokampainen tai vinoon asennettu ”Slant” -ajopää. Säädettävän ajopään malleja on myös kolmea vaihtoehtoa.
3-osainen höylän rakenne mahdollistaa höylän kustomoinnin, koska erilaiseen ajopäähän voidaan käyttää mitä tahansa 3-osaisen Merkur malliston ajovartta. Näin voit rakentaa itsellesi parhaiten käteesi sopivan mallin yhdistelemällä tuotteita halusi mukaan.
2- ja 3-osaisen rakenteen erot
3-osainen partahöylä koostuu ajovarresta ja 2-osaisesta ajopäästä, joiden väliin asetetaan partaterä. 2-osaisessa partahöylässä ajovarren päässä olevan kierrenupin avaamalla vapautetaan ajopään yläosa, joka puristaa partaterän kiinteästi ajovarteen kiinnitettyä vastakappaletta vasten.
Aloittelijoiden yleiseksi virheeksi koituu huolimaton kiinnityksen kiristys, joka puolestaan antaa partaterälle mahdollisuuden liikkua ajopäässä. Ajettaessa iholla on tällöin mahdollisuus päästä partaterän ja turvakamman väliin aiheuttaen ihovaurioita. Ole siis huolellinen kiinnittäessäsi ajopäätä ajovarteen ja muista kiristää liitos kunnolla.

Parranajotapa ja höylän aggressiivisuus
Klassinen märkäparranajo yksiteräisellä terällä vaatii totuttelua erinomaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Löydät Youtubesta lukuisia videoita märkäajon tekniikasta, suosittelen katsomaan niitä ja aloittamaan klassisen märkäajon miedon aggressiivisuuden omaavalla partahöylällä. Miedon aggressiivisuuden höylä antaa tekemiäsi virheitä enemmän anteeksi ja saat näin ajoosi hieman pelivaraa ennen kuin omaat kokemuksen kautta oikeanlaisen kosketuksen ajossa ihoasi vasten, näin aloittaen saatat myös vähentää kasvojesi naarmuja ja nirhaumia.
Partahöylän aggressiivisuus määräytyy sen mukaan kuinka paljon partaterä paljastuu ulos ajopäästä. Suljettukampainen höylä paljastaa terää vähän, joten se on ajon aggressiivisuudeltaan miedompi kuin enemmän terää paljastava avokampainen höylä. Voisin sanoa, että säädettävät partahöylät ovat aggressiivisempia kuin kiinteän asetuksen höylät myös minimiasetuksellaan.
Ajettaessa klassisella partahöylällä älä lisää kädelläsi höylän painetta ihoa vasten vaan anna höylän painon katkaista partakarvat. Paineen lisääminen painamalla kädelläsi höylää tiukemmin ihoasi vasten vain aiheuttaa viiltoja, haavoja ja nirhaumia. Älä siis pyri nopeampaan parranajoon yhdellä ajokerralla sillä se kostautuu vuorenvarmasti, märkäajo vaatii hyvään lopputulokseen usein kolmekin eri ajokertaa aina eri suuntiin ihollasi. Ajokertojen määrä parranajossa määräytyy luonnollisesti parrankasvusi ja partakarvan vahvuutesi mukaan.
Parranajossa kolmella ajokerralla ajetaan ensin parrankasvun myötäkarvaan (yleensä poskella ylhäältä alaspäin), toisella ajolla sivuttain parrankasvusuuntaan nähden (poskella korvalta kohti suuta). Tarvittaessa kolmas ajokerta ajetaan parrankasvusuuntaa vastaan, jolloin poskella ajetaan alhaalta ylöspäin. Tutki siis partasi kasvusuunta tarkasti sillä se on yksilöllistä.
Saattaa olla, että edellä esitetty kolmen ajokerran ajotyyli on liikaa ihotyypillesi aiheuttaen ihoärsytystä. Saatat myös kokea, että jotkut kohdat ihollasi eivät tarvitse vastakarvaan tapahtuvaa kolmatta ajokertaa lainkaan. Henkilökohtainen parranajokokemuksesi kertoo sinulle millainen ajotapa soveltuu juuri sinun kasvoillesi ja partatyypillesi sen kasvusuunta ja erityispiirteet huomioiden. Useammalla ajosuunnalla saavutetaan kuitenkin tarkempi parranajo ja ajosuunnan muuttaminen katkaisee partakarvat helpommin ja tehokkaammin. On tärkeää, että otat parranajoon oman aikasi ilman kiirettä, aloittelijoille suosittelen parranajoa iltaisin juurikin kiireen välttämiseksi. Rentoudu ja nauti klassisesta tarkasta parranajosta, mutta muista, anna partahöylän painon tehdä työ ilman ylimääräistä lisäpainetta.
Alla olevassa taulukossa on esitetty Merkur partahöylien ominaisuudet, voit jo siitä katsoa itsellesi sopivan mallin. Vaihtoehtoisesti voit verkkokaupassa suodattaa hakutuloksia, esimerkiksi ”Avonainen kampa” valinta suodattaa valittavaksesi ainoastaan tämän ominaisuuden omaavat partahöylät.