Parta ja sen hoito

Katukuvassa sen jo huomaa, että Keski-Euroopassa pitkään trendinä ollut parrakkuus on myös rantautunut meille Suomeen. Parrakkuus on siis ”IN” eikä nyt puhuta mistään pikku parroista vaan ennemminkin miehillä tulee olla kunnon parta, kokoparta.

Parran kasvattaminen on hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä. Keskimäärin partasi kasvaa 0,35 mm vuorokaudessa, joten sentin pituisen parran kasvattamiseen kuluu aikaa kuukauden päivät. Parran kasvu on kuitenkin yksilöllistä ja sen kasvunopeus kasvojen eri alueilla voi olla erilaista, kuten myös parrankasvun tiheys. Kasvatusvaihe on haastavaa omaten vaiheita, joissa saatat vaipua epätoivoon ulkonäkösi kanssa ja päädyt siksi ajamaan partasi, kun karvasi sojottavat sinne tänne. Nämä vaiheet kuuluvat asiaan ja ne on vain kestettävä, huomaat kuitenkin taas viikon tai kahden päästä ulkonäkösi kohentuneen ja jatkat parran kasvattamista. Parran kasvattamisessa jätät parran ajamisen ja trimmaamisen alkuun pois kokonaan päivärutiinista, tämä on juurikin se juttu kasvattamisessa. Liian aikaisessa parran trimmaamisessa piilee suuri riski epäonnistua, joten älä sorru tähän vaan anna partasi kasvaa. Yksittäisten karvojen trimmaukseen kannattaa käyttää hyviä partasaksia ennemmin kuin sähkökonetta, joka soveltuu kuitenkin hyvin laajempaan trimmaukseen kun sen aika koittaa.

Parran kasvattamisessa tulee eittämättä vaihe, missä parta kutittaa ihoasi ja mielesi tekee raapia. Suosittelen, että alat käyttämään jo aikaisessa kasvatusvaiheessa partaöljyä, joka hoitaa parran lisäksi myös ihoa parran alla tuoden helpotusta ärsyttävään kutinaan. Partaöljyä kannattaa käyttää aina, myös pidemmän parran kanssa välttääksesi ihon kuivumista parran alla. Olet saattanut nähdä parrakkaan miehen mustassa paidassaan ja runsaissa hilseissä rinnallaan, niin hän tuskin käyttää partaöljyä ja sen huomaa.

Full beard
Partawa User Guide

Käytä siis partaöljyä muutaman kerran päivässä, jota tarvitaan meidän kylmässä ja kuivassa ilmastossamme pitääksemme poissa ihon hilseilyn ja sen tuomat ongelmat. Partaöljy lisäksi pehmentää ja antaa parrallesi kiiltoa sekä terveen ulkonäön.

Partapalsamit ja -vahat auttavat sinua muotoilemaan partaasi haluamaasi kuosiin samalla hoitaen partakarvoja. Hyödynnä näitä aina kun sinusta siltä tuntuu. Palsamit ja vahat hoitavat partaasi, mutta niiden koostumuksesta johtuen suosittelen ettet korvaa näillä partaöljyä, joka on pohja ihosi hyvinvoinnille parran alla.

Pidemmälle parralle tarvitset sitten jo kamman sekä harjan, jonka avulla saat levitettyä palsamit ja vahat tasaisesti parrallesi ja samalla saat parrastasi takuttoman.

Parran pesu on oleellinen osa hygieniaa. Partakarvasi ovat erilaisia kuin hiuksesi, joten parran pesulle on olemassa omat shampoonsa. Partashampoo pehmentää ja tekee parrastasi tuuheamman näköisen. Pese partasi 2-3 kertaa viikossa. Huomaa, että hiusshampoo poistaa parrastasi öljyn ja on siis liian ärhäkkää parrallesi.

Suihkun ja partapesun jälkeen kannattaa hetimiten levittää partaan partaöljy, jonka saat levitettyä tasaisemmin kun partasi on vielä hieman kostea. Pidemmän parran omaaville suosittelen partaöljyn levityksen jälkeen parran kuivaamista hiustenkuivaimella käyttäen kylmää puhallusta ylhäältä alaspäin parran kasvun suuntaan. Näin saat partasi muotoiltua ja kuivattua helposti ja kokemuksesta sanoisin, että partasi kiittää.

Parran tarkkaan rajaamiseen suosittelen ylivertaista shavettea, jonka käytön ja hallinnan kyllä oppii muutamien käyttökertojen kautta, älä siis suotta pelkää sitä. Shavette muistuttaa partaveistä, mutta siinä käytetään kertakäyttöterää. Shavette on todella tarkka ja saat ajettua partasi pois alueelta missä et sen halua kasvavan vaivattomasti.

Parranhoito ei ole tolkuttoman kallista, mutta kyllähän hyvät luonnontuotteet tähän tarkoitukseen jotakin maksavat. Katseet kääntävä parta on rajattu, huoliteltu ja hoidettu saaden osakseen sille kuuluvan ihailun. Vaihtoehtona, voit aina valita hoitamattoman parran, mikäli huonovointisen näköinen ja sinne tänne sojotteleva risukasa on sinun persoonaasi sopiva. Mutta kyllä meidän perinteisten suomalaisten miesten jääräpäisen pinttynyt mieli muuttuu, kun kerran tuon risukasan hoitamista kokeilee, ei paluuta ole entiseen hoitamattomaan tapaan.

Hoida partaasi!
Viking Hunk

Partawa Iceman